Digiminimalismi

Aloittaessani kirjoittaa aiheesta huomasin, kuinka paljon tämä aihe kiinnostaa ja olen pyrkinyt vähentämään turhia ärsykkeitä. Tarkoitus oli tehdä yksi postaus aiheesta, mutta tekstiä tulikin niin hurjasti, joten päätin jakaa sen ainakin muutamaan osaan.

Minunlaiselle digiä rakastavalle ihmiselle tämä on huikeaa aikaa. Meille markkinoidaan uusia laitteita huikeilla älyominaisuuksilla.  Hienoja älykoteja, joita voi monitoroida ja käyttää etänä olin sitten missä tahansa. Joillain tuotteilla on pointtinsa, turhat energiaa vievät laitteet sammuvat kun viimeinen poistuu kotoa. Tekeekö se meistä laiskoja vai antaako se meidän elämään lisäarvoa? En toistaiseksi ole kokenut hyötyä kuin älypistorasioista, laturit sammuvat ajastetusti, jolloin paloriski kotona pienenee.

Juttelimme puolisoni kanssa aiheesta yhtenä iltana jonkin aikaa ja olimme hyvin pitkälle samaa mieltä, että meillä molemmilla olisi korjattavaa arkipäiväisessä käytössä. Teknologian tulisi olla tarkoituksellista eikä tapa. Se on helposti saatavilla taskussa ja sillä voi tehdä paljon. Yksi syy siihen, että se voi olla voimakas keino lyhyen ajan emotionaaliseen helpotuksen tunteen hakemiseen, kun olemme tylsistyneitä, jännittyneitä, väsyneitä, tai jossain muussa tunnetilassa. On helppo kaivaa puhelin taskusta ja keskittyä johonkin muuhun, jolloin saamme lyhyt aikaisen helpotuksen mielentilaan. On se myös tästä syystä erittäin koukuttavaa. Sanoisin että tällä on mahdollisesti vaikutusta meidän kykyyn kohdata tunteitamme tai haasteita elämässä. Tähän henkilökohtaisen teknologian riippuvuuteen liittyvä luonne, että olemme erityisen alttiita mielettömälle ja pakoitettulle käytölle ja informaation paljoudelle, minkä vuoksi se helposti häiritsee meidän todellisia arvoja. Jotta pääsimme eroon meidän tulisi kehittää tarkoituksellista ajattelutapaa teknologian käyttöön, jottei se häiritse meidän arvojamme ja elämän tärkeimpiä asioita. Vaihtoehtona teknologian käyttämiselle helppoon tunnetilan helpotukseen, meidän olisi käytettävä teknologiaa tekemään juttuja tärkeistä, arvokkaista ja merkityksellisistä asioista.

Huolimatta internetin ja sosiaalisen mediaan jatkuvasta lupauksesta saattaa meidät yhteen. Henkilökohtainen teknologia on liian usein eristyslähde ja eristää meidät toisista ihmisistä. Kuinka monta pientä hienoa hetkeä menetämme lasten tai läheisten kanssa, kun tarkastimme turhan päiväisiä asioita puhelimella. Kuinka monesta kiehtovasta keskustelusta olemme jääneet pois tämän vuoksi. Itsensä jatkuva muistuttaminen ihmisten asettamisesta teknologian edelle on yksi tärkein osa digitaalista minimalismia.

iOS:n uusi ruutuaika ominaisuus onkin hyvin kätevä. Sen avulla voimme määrittää itsellemme tiettyjä aikarajoja, esim. jos huomaa käyttävänsä liikaa somea. Omalla kohdalla tuli aika järkytyksenä, kuinka paljon puhelimeen tulee notificaatioita päivän aikana. Nämä notificaatiot mahdollisesti häiritsevät normaalia arkea ja ihmisten kanssa yhteisiä hetkiä. Olenkin halunnut määrittää itselleni ajan, kuinka paljon aikaa haluan päivästäni käyttää sosiaalisen mediaan parissa. Muutaman viikon jälkeen olen huomannut, että aika ”raja” on yllättävän paljon ja käyttö on vähentynyt itsestään. Olen pyrkinyt samaan omat arvoni oikeen järjestykseen, jotta olisin paremmin läsnä perheeni kanssa.

Kun kulkee julkisilla kulkuneuvoilla, on huvittavaa katsoa kuinka moni meistä on teknologian koukussa. Ei löydy kovin montaa ihmistä, jotka eivät istuisi metrossa naama kiinni puhelimessaan. Ajatus paluusta ”älyttömään” aikaan on alkanut kiinnostaa. Selatessani aiheesta törmäsin LightPhone puhelimeen, jossa on niin sanotut tarvittavat ominaisuudet. Vaihto voisi olla kovin radikaali, kun on tottunut katsomaan pankkitilin saldon puhelimella ja bussiaikataulut, mutta toisaalta olemme pärjänneet ennenkin ilman näitä.

Digiminimalismi

Yksi kommentti artikkeliin ”Digiminimalismi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s